Theatervoorstelling over jonge mantelzorgers groot succes

Theatervoorstelling over jonge mantelzorgers groot succes

Hoe bereik je jonge mantelzorgers? Deze vraag hield Lauren Landreth al een poosje bezig. Vanuit haar rol als netwerkregisseur bij CJG Rijnmond – Hoek van Holland en Rozenburg én zelf jonge mantelzorger, wilde zij tijdens de Week van de jonge mantelzorger jongeren bereiken met een verhaal over mantelzorgen. Het idee was er, en de uitvoering daarvan was een groot succes!

Na zo’n drie maanden aan voorbereiding met verschillende partijen was het op donderdag 8 juni zover: de gastles met interactieve theatervoorstelling over jonge mantelzorgers voor 180(!) leerlingen van het Penta College in Rozenburg.

Week van de jonge mantelzorger
In maart van dit jaar sprak Lauren met één van de mantelzorgcoaches van Mantelfoon over de Week van jonge mantelzorger en wat hiervoor georganiseerd kon worden. ‘Naar mijn idee was het belangrijk de doelgroep zelf te bereiken en niet alleen ouders en professionals er omheen’, vertelt Lauren. Samen met Avant Sanare en InMovement, twee organisaties die veel expertise in huis hebben van  jongeren die voor een naaste zorgen, werd een programma voor de leerlingen gemaakt en afgestemd met het Penta College Rozenburg. ‘Het Penta College was heel enthousiast om aandacht aan jonge mantelzorgers te besteden. Al snel werd het idee geopperd voor een interactieve theatervoorstelling met de titel Icare’, vervolgt Lauren. Hiervoor werd het theatercollectief De Nieuwe Lichting bij de plannen betrokken.

Kippenvel
Lauren krijgt nog steeds kippenvel als ze terugdenkt aan de ochtend. ‘Het was een fantastische ochtend.’ De acteurs wisten de leerlingen te boeien. Zij vertelden het verhaal over Anne, een meisje van 15 jaar met een moeder die verslaafd aan alcohol is en met psychische problemen kampt. Anne heeft hier nog nooit met iemand over gesproken. Op een dag kan zij niet anders dan haar beste vriend James over haar thuissituatie te vertellen.

Lauren: ‘Tijdens het interactieve deel van de theatervoorstelling zijn jonge mantelzorgers opgestaan die tot die ochtend nog verborgen waren voor de schoolmaatschappelijk werker en zorgondersteuner. En er waren leerlingen die jonge mantelzorgers kénnen. Een grote stap naar herkenning, erkenning én bewustwording is gezet! Dit raakte mij ook persoonlijk, om te zien dat deze jongeren zich kwetsbaar durfden op te stellen en hopelijk ook openstaan voor verdere ondersteuning.’

Samen voor jonge mantelzorgers
Tijdens de ochtend waren verschillende organisaties die er voor jonge mantelzorgers zijn, present en de mooie samenwerking nog maar eens benadrukte: CJG Rijnmond, Avant Sanare, DIA Rozenburg, Stichting InMovement, Penta College Rozenburg, De Roodkapjes en het Rotterdamse mantelzorgsteunpunt Mantelfoon.

Informatie en hulp voor jonge mantelzorgers in Rotterdam:

Jonge mantelzorgers – kinderen & jongeren – Avant sanare

Over Mantelfoon – Mantelfoon

Over – de Roodkapjes