Over Mantelfoon

Mantelzorgers hebben behoefte aan één centraal punt voor al hun vragen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Rotterdam. Daarom is Mantelfoon opgericht.

Steunpunt mantelzorgers

Voor mantelzorgers zijn we dag en nacht bereikbaar, 365 dagen per jaar.

Bel ons gratis op

0800 777 33 33

Vraagbaak professionals

Voor professionals in de (mantel)zorg zijn we op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bereikbaar.

Bel ons op

010 261 41 66

Steunpunt voor mantelzorgers

Mantelzorg is mooi, maar kan ook moeilijk zijn. Mantelfoon ontlast mantelzorgers bij praktische én mentale zaken. We luisteren, ondersteunen bij vragen over regelingen en vergoedingen en helpen om weer overzicht te krijgen. Aan de telefoon krijg je altijd iemand die ervaring heeft in de (mantel)zorg.

Vraagbaak voor professionals

Mantelfoon is er óók voor alle Rotterdamse professionals die vanuit hun werk (betaald of vrijwillig) te maken hebben met mantelzorg. Er zijn veel deskundigen in Rotterdam die mantelzorgondersteuning bieden. Het is goed om elkaar te kennen, van elkaar te leren en naar elkaar te verwijzen. Samen zorgen we voor de beste ondersteuning voor mantelzorgers in Rotterdam.

Onze taak

Wij:

  • verbinden mantelzorgers en organisaties met elkaar en andersom;
  • zijn sparringpartner bij casussen of mantelzorgvragen;
  • agenderen signalen van mantelzorgers en ontwikkelingen in mantelzorg bij de gemeente;
  • organiseren en vragen aandacht voor het thema mantelzorg.

Initiatiefnemers Mantelfoon

Vanuit de wet wmo hebben gemeenten de plicht om ondersteuning te bieden aan mantelzorgers. Gemeente Rotterdam heeft onderzocht waar mantelzorgers behoefte aan hebben: één centraal punt waar ze terecht kunnen met al hun vragen. Zo is Mantelfoon ontstaan: een samenwerking van De ZorgCentrale en wmo radar (beiden onderdeel van Incluzio) met subsidie van de gemeente Rotterdam.

Missie Mantelfoon

Rotterdam telt naar schatting 85.000 mantelzorgers. Mantelfoon wil voorkomen dat mantelzorgers in Rotterdam overbelast raken. Dat doen we door te luisteren naar hun vragen en verhalen en mee te denken over de mogelijkheden om hen te ontlasten.

Gratis en anoniem

Mantelfoon is een gratis telefoonnummer en chatdienst. Opgezet om mantelzorgers in Rotterdam te ontlasten bij het uitvoeren van hun zorgtaken. Persoonlijke gegevens worden anoniem gebruikt voor onderzoek om de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren.

Mantelfoon wordt mede mogelijk gemaakt door: