Meest gestelde vragen

Bestaat er een vergoeding voor mantelzorg?

Als mantelzorger ontvang je geen geld. Wel zijn er tegemoetkomingen beschikbaar, zoals de keuze voor een gratis Rotterdampas met €25,- OV-tegoed óf een cadeaukaart ter waarde van €50,-. Elke situatie is anders. Mantelfoon bekijkt met je waar jij voor in aanmerking komt

Het (mantel)zorgen wordt me te veel. Ik wil minder zorgmomenten, wie kan mij hierbij helpen?

Vervangende mantelzorg (respijtzorg), waarbij iemand de zorg tijdelijk overneemt, kan je als mantelzorger ontlasten. Mantelfoon heeft een overzicht van wat er mogelijk is en denkt mee over wat het beste bij jou past.

Ik moet even mijn hart luchten, want thuis is het bijna niet vol te houden, heeft u even?

Jazeker. De telefonist van Mantelfoon neemt altijd de tijd voor jouw verhaal als mantelzorger. Bellers zijn hier heel tevreden over: ‘Bedankt voor het luisterend oor. Ik vond het heerlijk om een praatje te maken. Het lucht op!’.

Ik ben sinds kort mantelzorger van mijn broer met dementie. Ik weet eigenlijk niet wat het mantelzorgen inhoudt en wat er bij komt kijken. Kunnen jullie mij hierover informeren?

Als mantelzorger zorg je vrijwillig en onbetaald voor een bekende die jouw hulp hard nodig heeft. De zorg die je verleent is meer of anders dan gebruikelijk. Het zijn zorgtaken die je broer zelf niet meer kan uitvoeren.

Bij het mantelzorgen voor iemand met dementie komt er veel op je af. Mantelfoon informeert je graag over de verschillende hulp en regelingen die er beschikbaar zijn. Veel voorkomende hulp bij dementie is een casemanager, vervangende zorg (respijtzorg) en thuiszorg. Een Alzheimercafé is een plek waar mantelzorgers hun ervaringen kunnen delen.

Mantelfoon wordt mede mogelijk gemaakt door: