Regelingen voor mantelzorg

Wat is er mogelijk?

De gemeente, overheid en andere partijen bieden verschillende regelingen voor mantelzorgers. Waar jij gebruik van kunt maken hangt af van je persoonlijke situatie. Wij leggen het je graag uit. Per regeling hebben we een korte samenvatting voor je gemaakt. Kom je er niet uit? Bel of chat met Mantelfoon. Wij denken graag met je mee.

Gratis Rotterdampas

Mantelzorgers in Rotterdam mét een mantelzorgverklaring krijgen van de gemeente in 2024 een Rotterdampas + een tegoed van 40 euro voor het openbaar vervoer (OV). Als mantelzorger ben je vaak druk. Ontspanning is belangrijk om je zorgtaken vol te houden. Daarom krijg je dit cadeau van de gemeente. Dit cadeau wordt ook wel de mantelzorgwaardering of het mantelzorgcompliment genoemd.

 

Zo vraag je de gratis Rotterdampas aan
De Rotterdampas en het OV-tegoed vraag je aan bij de gemeente Rotterdam. Daarvoor moet je bewijzen dat je mantelzorger bent. Dat doe je met een mantelzorgverklaring. Bij de mantelzorgverklaring krijg je een code. Die heb je nodig om de gratis Rotterdampas aan te vragen.

 

Mantelzorgverklaring aanvragen
Heb je nog geen mantelzorgverklaring? Deze vraag je aan bij de gemeente Rotterdam. Kom je er niet uit? Bel ons. Wij helpen je graag verder.

Parkeerkosten

Als mantelzorger maak je soms parkeerkosten. Wij leggen graag uit welke regelingen de gemeente biedt. Er bestaat een mantelzorgparkeervergunning en vergoeding in bijzondere situaties. In beide gevallen zijn er voorwaarden. We lichten ze kort voor je toe.

 

Mantelzorgparkeervergunning

Woont de persoon voor wie jij zorgt in een gebied waar het betaald parkeren is? En heeft die persoon een WIz-indicatie of Wmo-beschikking? Dan kan hij of zij een mantelzorgparkeervergunning voor jou aanvragen. Daarmee parkeer jij als mantelzorger gedeeltelijk gratis in de buurt. Mantelfoon informeert je graag over de voorwaarden.

 

Vergoeding parkeerkosten in bijzondere situaties

Meestal vergoedt de gemeente geen parkeerkosten. Er zijn uitzonderingen, zoals wanneer je in de bijstand zit. Of wanneer je mantelzorger bent voor je partner (met wie je samenwoont) en hij of zij tijdelijk in het ziekenhuis ligt.

 

Wij geven graag meer informatie en advies op basis van jouw situatie. Bel Mantelfoon gratis op 0800 777 3333 of start een chatgesprek.

Reiskosten

Voor mantelzorgers bestaat er geen algemene reiskostenvergoeding. Er bestaat wel een OV-begeleiderskaart. In andere gevallen zijn reiskosten soms aftrekbaar bij de Belastingdienst. We denken graag mee wat voor jou mogelijk is. Bel of chat met Mantelfoon.

Uitleg, hulp of advies nodig?

Bel of chat met Mantelfoon. Wij denken met je mee. Mantelfoon is bekend met de regelingen en wijst je graag de weg.

Bel ons gratis telefoonnummer of stel je vraag via de chat

0800 777 3333

Wij zijn er voor jou.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Iemand die zorg nodig heeft door een ziekte, handicap of ouderdom, mag een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen. Dat is een bedrag (budget) waarmee hij of zij zorg inkoopt bij een zorgverlener. Ook mantelzorg kan hieruit betaald worden.

 

Let op: als je als mantelzorger volledig betaald wordt uit het PGB, dan ben je geen mantelzorger meer maar word je gezien als zorgverlener.

 

Voordelen en nadelen

Het voordeel van een PGB is dat de PGB-budgethouder maximale eigen regie heeft én jou kan betalen voor de zorg die je geeft. Er zijn ook nadelen voor jou als betaalde zorgverlener. We noemen de 7 belangrijkste nadelen hieronder:

 

  1. Je bouwt geen pensioen op.
  2. Als je zelf ziek wordt, is er niet zomaar vervanging.
  3. Je krijgt geen geld bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.
  4. Bij werkloosheid heb je niet altijd meer recht op een uitkering.
  5. Je hebt geen inkomen meer als degene voor wie je zorgt wordt opgenomen of overlijdt.
  6. Je moet over het inkomen inkomstenbelasting betalen.
  7. Voor deze overeenkomsten moet je je houden aan de Arbowetgeving: niet meer dan 40 uur per week.

 

Kosten & aanvraag

Afhankelijk van de zorg die nodig is, kan er een PGB aangevraagd worden bij de gemeente (voor Wmo en Jeugdwet), bij het Zorgkantoor (zorg vanuit de Wlz) of bij de zorgverzekeraar (zorg vanuit de Zvw). Dat doet de persoon voor wie de zorg bedoeld is of de ouders en/of vertegenwoordigers.

 

Regels en voorwaarden

Aan het aanvragen van een PGB zijn verschillende regels en voorwaarden verbonden. Ook voor jou als zorgverlener, die betaald wordt uit het PGB, gelden er regels en voorwaarden. Per situatie zijn de regels verschillend. Wij kijken en denken graag met je mee.

 

Bel Mantelfoon

Heb je vragen over het PGB? Kom je er niet uit? Dat begrijpen we. Bij Mantelfoon denken we graag met je mee. Bel of chat met Mantelfoon.

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Vanuit de zorgverzekering (Zvw) zijn er verschillende vergoedingen voor mantelzorgers. Zorgverzekeraars vergoeden dit bijvoorbeeld vanuit de aanvullende zorgverzekering zoals:

 

 

Voorwaarden

De voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar. Het hangt ook af van jouw zorgverzekeringspakket én dat van de persoon voor wie je zorgt. Bekijk daarom de polisvoorwaarden van de zorgverzekering.

 

Advies op maat?

Wij zoeken graag voor je uit waar jij gebruik van kunt maken.

Bel of chat met Mantelfoon voor advies op maat.

Dichterbij wonen: urgentie voor een sociale huurwoning

Woont de persoon voor wie je zorgt te ver weg? En is het dringend nodig dat jullie dichterbij elkaar wonen? Dan kan één van jullie mogelijk voorrang krijgen op een sociale huurwoning bij elkaar in de buurt. Dit noemen we urgentie.

 

Geen urgentie wanneer familielid in een zorginstelling woont

Als je familielid in een zorginstelling woont en je wilt dichterbij wonen dan krijg je geen urgentie. Het familielid is voor de zorg niet van jou afhankelijk.

 

Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond

De Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR) bepaalt of je in aanmerking komt voor urgentie.

Op de website van de SUWR vind je ook de kosten hiervoor.

Klik hier als je mantelzorger bent en wilt verhuizen Klik hier als je mantelzorg ontvangt en wilt verhuizen

Wat je moet weten

Er gelden strikte voorwaarden bij het aanvragen van urgentie. Ook heb je verschillende documenten nodig bij de aanvraag, dit is afhankelijk van je situatie. Soms wordt er om medische redenen advies gevraagd aan de GGD. Er vindt dan een onderzoek plaats.

 

Kosten & aanvraag

Je vraagt urgentie aan bij de SUWR. Op hun website vind je ook de kosten

suwr.nl

Hulp nodig?

Wil je advies of hulp bij het aanvragen van urgentie? Bel of chat met Mantelfoon. Wij kijken en denken graag met je mee.

Meest gestelde vragen

Mantelfoon luistert naar je, denkt met je mee en geeft advies zoveel mogelijk passend bij jouw situatie. Bel 24 uur per dag gratis naar 0800 777 3333.