Jong zorgen

In Nederland is een op de vijf jongeren mantelzorger. Zij worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd. Het mantelzorgen geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Vaak weten jongeren niet dat ze mantelzorger zijn. Ongemerkt houd je verschillende ballen tegelijk in de lucht: het zorgen, school, werk, vrienden, hobby’s, sport etc. Dit kan soms best pittig zijn om te combineren. De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Hieronder lees je ervaringsverhalen en tips. Herken jij je hierin? Deel je verhaal met ons en zorg goed voor jezelf.

Verhalen van jonge mantelzorgers

Eva (19 jaar)

“Jarenlang was ik onbewust mantelzorger”

Lees het verhaal van Eva

Lotte (17 jaar)

“Ik heb zo’n pijn in m’n oksel Lot”, zei ze toen we aan het zwembad lagen.

Lees het verhaal van Lotte

Praat erover

Praten over je persoonlijke situatie is niet altijd makkelijk. Maar het is fijn dat er iemand in jouw omgeving weet wat er speelt en wat je bezig houdt. Door dit te delen sta je er al automatisch niet meer alleen voor. Je wilt niet dat mensen je anders behandelen, omdat ze je zielig vinden. Het logisch dat je je zorgen maakt ook al zit je bijvoorbeeld op school. Zorgen stoppen niet wanneer je de voordeur achter je dicht trekt.

 

Deel je ervaringen met iemand die je vertrouwt. Voor een luisterend oor, advies of informatie kan je ook 24/7 (anoniem) bellen naar Mantelfoon, mailen kan ook.

Bel Mantelfoon
Mail Mantelfoon

Tips voor jonge mantelzorgers

Het zorgen voor een familielid of naaste, in combinatie met je opleiding/werk en vrije tijd kan best pittig zijn. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je?

Bekijk de tips voor jonge mantelzorgers

Meest gestelde vragen

Mantelfoon luistert naar je, denkt met je mee en geeft advies zoveel mogelijk passend bij jouw situatie. Bel 24 uur per dag gratis naar 0800 777 3333.