Tijdelijk vervangende zorg
Even op adem komen? Dat kan met vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd. Daarmee vertrouw je de zorg voor je naaste toe aan een zorgprofessional, (zorg)student of vrijwilliger.
Welke soorten vervangende zorg zijn er?
Elke situatie is anders. Het is goed om te kijken wat het beste bij jou én de zorg voor je naaste past. We leggen graag het verschil uit tussen vier soorten vervangende zorg.
- Dagopvang of dagbesteding
De zorg wordt voor een dag of dagdeel van je overgenomen bij de dagopvang of dagbesteding (op een andere locatie dan thuis).
- Logeeropvang
Logeeropvang is een tijdelijke opname van je naaste in een logeerhuis, zorghotel, gastgezin of verpleeghuis. Een voorbeeld hiervan is Logeerhuis de Buren.
- Aanwezigheidszorg
Aanwezigheidszorg is zorg aan huis. Een betaalde en getrainde kracht neemt de zorg voor je naaste tijdelijk van je over. Voorbeelden hiervan zijn: Mantelaar, Saar aan Huis, Home Instead en Thuishulp Rotterdam.
- Lichte vorm van respijtzorg
Het is ook mogelijk om samen met een vrijwilliger de zorg te delen, zodat je wat rust krijgt. Er zijn verschillende vrijwilligersorganisaties of je kunt het zelf regelen via het platform Zorgzaam010.
Kosten & aanvraag
Per situatie is het verschillend waar je vervangende zorg aanvraagt én of het vergoed wordt. Het kan bijvoorbeeld gefinancierd worden uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, gemeente), de Wlz (Wet langdurige zorg), de Jeugdwet (tot 18 jaar) of de Zvw (Zorgverzekeringswet).
Hulp nodig?
Dat snappen we. Mantelfoon is er om mantelzorgers te ontlasten. Wij zijn bekend met de regelingen en wijzen je graag de weg. Bel of chat met Mantelfoon.