Dementie en Mantelzorg

Zorgen voor een partner, moeder of vader, buur of goede vriend(in) met dementie kan lastig zijn. Het duurt vaak lang voordat de diagnose bekend is en waarschijnlijk heb je veel vragen. Weet jij waar en bij wie je terecht kunt?

Er komt veel op je af als je zorgt voor iemand met dementie, je bent plots mantelzorger. Dementie is een ongrijpbare ziekte die helaas niet te genezen is en ook veel met jou doet. Mantelfoon beantwoordt al je vragen. We bieden een luisterend oor en staan je bij met raad en daad.

M’n moeder probeert me steeds te bellen met de afstandsbediening. Maar daarmee krijgt ze me natuurlijk niet te pakken. Dus ga ik een paar keer per dag bij haar langs om te kijken of het wel goed gaat.
Voor de veiligheid heb ik de gaskraan in de keuken bij mijn moeder dichtgedraaid.
Dat vindt zij natuurlijk niet leuk. Maar het geeft mij wel een veilig gevoel.

Vragen over Dementie en Mantelzorg

Bij Mantelfoon krijgen we diverse vragen over dementie en mantelzorg. Het antwoord verschilt per persoon en situatie. We denken en kijken mee naar jouw omstandigheden en welk aanbod er in jouw wijk is. Dit vragen andere mantelzorgers:

Ik zorg dagelijks voor mijn vader met dementie. Ik heb hierbij ondersteuning nodig. Iemand die af en toe de zorg overneemt, zodat ik even kan opladen. Weten jullie welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn?
Mijn moeder heeft vergevorderde dementie. Ik heb soms een luisterend oor nodig en wil graag mijn ervaringen uitwisselen met mensen die in een gelijksoortige situatie zitten. Zijn er groepen waar ik mij kan aanmelden?
Ik ben sinds kort mantelzorger van mijn broer met dementie. Ik weet eigenlijk niet wat het mantelzorgen inhoudt en wat er bij komt kijken. Kunnen jullie mij hierover informeren?

Hulp en ondersteuning

Er is hulp en ondersteuning als je voor iemand zorgt met dementie. Ben jij op de hoogte van alle mogelijkheden? Mantelfoon luistert naar je, denkt mee en helpt je verder. Het aanbod verschilt per wijk. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • Mantelzorgcoach
 • Casemanager
 • Vervangende zorg (respijtzorg)
 • Thuiszorg
 • Alzheimercafés

Podcasttip voor mantelzorgers

Wist je dat er een podcast is over mantelzorgen voor mensen met dementie?

Beluister de Mantelfoon podcast

Over dementie

Dementie is een ziekte die de hersenen beschadigt. Het zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan. In het dagelijks leven is dit te herkennen aan onder andere:

 • geheugenstoornissen;
 • taalproblemen in woord en schrift;
 • problemen met uitvoeren van complexe handelingen, zoals een uitgebreide maaltijd koken;
 • problemen met oriënteren, waardoor iemand de weg kwijt raakt bijvoorbeeld;
 • problemen met logisch denken, plannen, organiseren en uitvoeren van activiteiten;
 • minder initiatief nemen om een activiteit te ondernemen, iemand heeft hulp nodig om in actie te komen.

Er zijn ruim 50 soorten dementie. Op www.dementie.nl vind je meer informatie over de ziekte.

Meest gestelde vragen

Mantelfoon luistert naar je, denkt met je mee en geeft advies zoveel mogelijk passend bij jouw situatie. Bel 24 uur per dag gratis naar 0800 777 3333.