10 tips

Jezelf in goede gezondheid houden

Als mantelzorger heb je vaak zoveel verantwoordelijkheden, dat het lastig kan zijn goed voor jezelf te zorgen. Maar het beste wat je kunt doen voor de persoon voor wie jij zorgt, is fysiek en emotioneel sterk blijven. Hieronder Mantelfoon hebben we 10 tips geplaatst om jezelf in goede gezondheid te houden

Hier een lijst met dingen die je zelf kan doen:

Tip 1

Zorg regelmatig voor lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen – zelfs in kleine stappen – kan je energieniveau verhogen. Actief bezig zijn verminderd stress en kan je helpen je bloeddruk en cholesterol op een gezond peil te houden. Lopen is bijvoorbeeld een geweldige manier om aan de slag te gaan, zelfs al loop je alleen maar door de tuin. Kijk voor meer tips eens op www.looprecept.nl

Tip 2

Zorg voor een gezond dieet

Een gezond dieet geeft je meer energie. Goed eten kan ook gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Maar grote veranderingen hou je moeilijker vol. Zet daarom kleine stapjes! Maak kleine eetwissels binnen wat je nu al eet. Op de website www.voedingscentrum.nl vind je meer inspiratie.

Tip 3

Maak tijd voor jezelf

Hoe lastig het misschien soms is, neem elke dag de tijd voor een activiteit die je leuk vindt. Denk aan lezen, wandelen, knutselen, koken, mediteren of naar muziek luisteren. Wat je gelukkig maakt en ontspant, helpt je in je rol als mantelzorger.

Tip 4

Houd humor in je leven

Het is waar – lachen is een goed medicijn. Probeer humor te vinden in jouw situatie. Zoek naar (kleine) dingen om te lachen met de persoon voor wie je zorgt – voor hem of haar betekent vreugde ook veel.

Tip 5

Ga erop uit

Breek minstens één keer per week met je routine en ga ergens heen. Bezoek de koffiezaak, woon kerkevenementen bij, volg een les, bezoek een vriend of wandel gewoon door het winkelcentrum. Als de persoon voor wie je zorgt constant aandacht nodig heeft, vraag dan om hulp. Al is het voor een uur of twee keer per week zodat je er even op uit kan om een frisse neus te halen.

Tip 6

Pas op voor overbelasting

De eisen die aan jou als mantelzorger worden gesteld, kunnen lastig en stressvol zijn. Heb je het gevoel dat het teveel dreigt te worden, neem dan met de Mantelfoon contact op. Daar zijn we voor, om je zo weer verder te helpen.

Tip 7

Zorg voor de financiële zaken

Financiële druk kan snel toenemen; en voor je het weet, is het te groot om alleen aan te pakken. Door vroegtijdig kleine punten op te pakken, voorkom je problemen in de toekomst. Weet je niet goed waar te beginnen, bel dan Mantelfoon op en we brengen je in contact met een coach.

Tip 8

Maak (en houd) medische en tandheelkundige afspraken

Doe er alles aan om te voorkomen dat je ziek wordt en zelf zo gezond mogelijk te blijven. Voorkomen is beter dan genezen en als je ziek bent, kun je niet doen wat de persoon voor wie je zorgt nodig heeft.

Tip 9

Denk positief

Neem elke dag de tijd om je hoofd vrij te maken en geef jezelf een schouderklopje voor het werk dat je doet. Erken je beperkingen en sluit vrede met ze, voel je vooral niet schuldig als iets een keer niet zo loopt als gepland. Je kan niet alles altijd goed doen. Tip: schrijf dagelijks aan het einde van de dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent, dat helpt!

Tip 10

Blijf verbonden met de buitenwereld

Voorkom dat je in een isolement terecht komt. Blijf in contact met familie en vrienden, ook al is het telefonisch of online. Het is belangrijk om je ervaringen te delen, zodat zij ook weten voor welke uitdagingen je staat. Maar praat ook over andere dingen, het helpt je hoofd vrij te maken.